Allt fler handlar mat på nätetAtt köpa mat online blir allt vanligare i Sverige. Det är allt fler som vill slippa besväret att ta sig till affären, och istället få mat hem direkt. Även om det fortfarande är en liten del av det totala svenska livsmedelshandeln så växer fenomenet med att beställa mat på nätet snabbt, under 2014 och 2015 ökade handeln av mat på nätet med runt 40 procent per år. Totalt beställdes mat på nätet för närmare 4 miljarder kronor 2015. Ökningen består både av att allt fler köper mat online, men också att de som redan testat handlar mer. I en undersöning 2015 hade närmare var fjärde konsument beställt mat online.

Hittills består handeln av mat online av ungefär hälften färdiga matkassar och hälften av så kallat lösplock, det vill säga att kunderna själva bestämmer vilken mat de handlar. Just denna del av handeln väntas också växa snabbt, och ett stort antal aktörer finns eller är på väg att kunna erbjuda kunderna mathandel online. Just nu finns Coop, ICA, Mat.se, Mathem.se, Willys och nätlivs.se.

Men det är inte bara handlarna som blir fler, utan också sätten att köpa mat online. Marknaden ser också allt flera olika lösningar för att få hem mat, bland annat för leveranserna. Det gå idag att, bland annat, få maten levererad till din bil eller direkt hem, även när du själv inte är på plats - allt genom användningen av ny teknik.

Källa: Digital mathandel 2015

Beställ hem färdiga matkassar
Nyhetsarkivet

Här hittar du billigaste eko-kaffet

Stor prisjämförelse av miljömärkt kaffe. Vi hjälper dig hitta bästa priset på ekologiskt kaffe på nätet.

Spännande uppköp i livsmedelsbranschen

Mat.se (Matse Holding) köps upp av livsmedelskoncernen Axfood, som äger bland annat Hemköp och Willys.

Hemköp startar näthandel i Göteborg

Nu går det att beställa varor från två butiker i Göteborg, utöver de fem butiker i Stockholm som erbjuder hemleverans. Och Hemköp har stora planer för ytterligare expansion. Sedan tidigare erbjuder Hemköp e-handel med så kallat lösplock (beställ på nätet och hämta dina matkassar i din butik eller få dem hemkörda för endast 20 kr) i fem butiker i Stockholm. Men nu utvidgas erbjudandet även till två av Hemköps butiker i Göteborg.

Änglamarks nya vardagsfavoriter är lika goda på tallriken som för planeten

Tidigare brukade stora delar av värphöns gå till förbränning eller malas ner till djurfoder när de har värpt klart ägg. Nu tar Coop tillsammans med Scandinavian Organics istället vara på köttet från KRAV-värphönor och börjar sälja ekologiska böniga hönsbiffar och ärtiga hönsbullar.

Tips - minska ditt matsvinn och spara pengar!

Varje år slängs kilovis av mat per person i Sverige - men genom ett par enkla knep kan du minska svinnet och hjälpa inte bara miljön utan också plånboken. Matsvinnet beräknas beräknas kosta mellan 3000 - 6000 per hushåll och år!

Att handla hos City Gross: färdiga kassar med möjlighet att komplettera

Nu lanserar de stora handlarna en efter en möjligheten att handla mat på nätet. Senast ut på banan var Hemköp, och de har sällskap på marknaden med Coop, ICA, Mat.se, Mathem och Willys.

Festliga polkagrismuffins – glutenfria!

Dessa muffins är helt fantastiska. De är enkla att göra. Dessutom är de glutenfria och går superlätt att göra även mjölkfria. Testa! Det svåraste är att ta ut dem i rätt ögonblick från ugnen så att de blir härligt kladdiga.

Vad säger du om glutenfritt?

Många butiker har numera ett brett utbud av glutenfria varor, vilket är toppen för dig som har celiaki eller vill minska ditt glutenintag.

Recept: Lyxiga våfflor

Våfflor är en fantastisk rätt som passar lika bra till frukost som lunch eller middag. Det är bara att variera tillbehören. Dessutom är det enkelt. Här bjuder vi på våra bästa våffeltips!

Självkörande leveransrobotar kan snart vara vanlig syn i Europeiska städer

Nu testkörs budrobotar med riktiga leveranser i London, Düsseldorf, and Bern, och inom kort kanske det kommer en autonom leveransrobot hem till dig med din matbeställning.

ICA stödjer rosa bandet med rosa sortiment

I oktober står ICA som sponsor till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Hela 54 varor byter färg till rosa och för varje köpt vara skänker ICA mellan 50 öre och 10 kronor till svensk cancerforskning.

Willys minskar matsvinnet - ger till välgörenhet

En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2014 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Hushållen svarar för den absolut största delen, 717 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.

Nu tar vi fram nya jämförelser - tyck till om vad som ska med!

Matpriser.nu strävar efter att ge kunskap om handel av mat på nätet. Vi vill visa var du kan handla mat, och även vad det kostar. Hittills har vi haft en jämförelse som bygger på den varukasse som PRO tagit fram för att undersöka butikspriser i Sverige. Att använda den kassen ger oss en möjlighet att jämföra hur priserna på mat på nätet står sig i jämförelse med butikspriser runt om i Sverige. Men den kassen är inte alltid den mest relevanta för de som handlar mest på nätet. Därför kommer vi inom kort lansera flera nya jämförelser.

Uppdaterad prisjämförelse - Coop tillbaka som billigast

Matpriser.nu har uppdaterat sin prisjämförelse, och nu är Coop åter den billigaste handlaren. Något som butiken varit flera gånger sedan jämförelserna startade under våren 2016.

Nätlivs - dyrast på marknaden

Matpriser.nu fortsätter vår jämförelse av priset på mat online. Nu har turen kommit till Nätlivs.se. Butiken levererar i Stockholm och Göteborg, och har både färdiga kassar och vanlig mathandel på nätet. Maten levereras av Matboden Ektorp i Stockholm och Hemköp Majorna i Göteborg. Men när man ser till priset sticker de ut ordentligt.

Hemköp billigast i sin första prisjämförelse!

Tidigare i veckan lanserade Hemköp sin tjänst för näthandel. De utlovade samma pris som i butik, och låga leveranskostnader. Nu har Matpriser.nu gjort en första jämförelse av priserna hos Hemköp.

Hemköp lanserar näthandel i Stockholm

Nu lanserar Hemköp näthandel för mat. I sin e-handel kommer Hemköp erbjuda samma priser, kampanjer och sortiment som i sina fysiska butiker Kunder kan beställa mat och sedan välja mellan att hämta upp sin leverans i ett antal utvalda butiker eller få maten levereras hem till dörren.

Coop lanserar initiativet Nya Vardagsmaten för barnfamiljer

Inga vegetariska rätter ligger i topp tio när barnfamiljerna listar sina vardagsrätter. Samtidigt säger fyra av tio barnfamiljer att de vill äta mindre kött. Nu startar Coop initiativet Nya vardagsmaten för att hjälpa barnfamiljer och alla andra som vill äta lite smartare och grönare.

Lätt kolla vilka butiker som levererar maten hem till dig

Med Matleveranskollen är det enkelt att söka på postnummer och se vilka butiker som du kan beställa mat från – oavsett om du bor i Täby eller Vagnhärad.

Nu är även Willys med i jämförelsen

Nu finns även Willys näthandel med i prisjämförelsen från matpriser.nu.

Willys ger sig in i näthandeln – billiga varor men dyr leverans

Lågpriskedjan Willys ger sig in i näthandeln och kombinerar hemleverans med upphämtning av varor i butik. De erbjuder låga priser men har den högsta leveranskostnaden av alla butikerna vi jämfört.

Ny tjänst från Coop - Smartkassen

Från och med idag går det att utifrån över 500 recept kombinera sin egen matkasse i Coops nätbutik. Inköpslistan är dessutom intelligent och minskar svinn, vilket både skapar en billigare kasse och sparar på jordens resurser. Tjänsten som utvecklats med Gastrofy gör att Coop kommer erbjuda den mest avancerade nätbutiken för mat i Sverige.

Alger i topp när svenskarna väljer framtidens mat

Mer än varannan svensk kan tänka sig att äta alger i framtiden. Samtidigt säger bara var fjärde blankt nej till en framtida meny med alger, insekter och laboratorieodlat kött, visar en Sifoundersökning som Coop beställt inför omröstningen om årets Änglamarkspris.

Fem goda sommarluncher

Sommar. Sol. Bada i havet. Läsa bok. Oj...visst ja...så var det redan dags för lunch. Vi som knappt hunnit plocka undan frukosten. Här bjuder vi på fem enkla sommarluncher för hela familjen.

Veckomatsedel ger billigaste maten!

Planera dina matinköp, storhandla och spara både tid och pengar. Många turer till affären betyder ofta att det i slutändan blir dyrt och att impulsköpen samlas på rad i kylskåpet. Handlar du dessutom hungrig kan vad som helst hamna i korgen.

Bästa semestertipset!

Kanske är semestern redan i gång eller så pågår nedräkningen för fullt! Själv ser jag fram emot att läsa en bok i solen, bada i havet och vara tillsammans med hela familjen.

Mathandel på nätet når främst de stora städerna

Att beställa mat på nätet är ett fenomen som växer starkt. Allt fler tar till sig möjligheten att handla mat hemma och sedan få den levererad hem. Men även om marknaden växer starkt så når den ännu inte alla. Matpriser.nu har kartlagt leveranserna.

matpriser.nu lösningen på det största problemet med att handla mat på nätet

Allt fler väljer att köpa mat online, men samtidigt är det mindre än två procent av alla matköp som sker via nätet. Men i en undersökning från 2015 så anger hela 32 procent att den största nackdelen med att handla mat på nätet var att det är dyrare än i vanliga affärer.

Allt fler handlar mat på nätet

Att köpa mat online blir allt vanligare i Sverige. Det är allt fler som vill slippa besväret att ta sig till affären, och istället få mat hem direkt. Även om det fortfarande är en liten del av det totala svenska livsmedelshandeln så växer fenomenet med att beställa mat på nätet snabbt.

Tre tips för att att spara tid och pengar

Mat utgör en stor del av hushållens budget. Genom att effektivisera dina matinköp och ha koll på erbjudanden och priser kan du spara både tid och pengar. Här är våra tre bästa tips!

Spara genom att jämföra priser på nätet

Matpriser.nu ser just nu ett enormt intresse för handel av mat online. Det är smidigt och tidseffektivt men det är viktigt att vara medveten om att det finns pengar att spara genom att jämföra priserna mellan de olika butikerna.

MatHem.se lanserar ny app för iPhone och Ipad

Bland nyheterna i MatHems nya app för iPhone finns bland mycket annat ny sortering på egenskaper (t.ex. ekologiska, laktosfria, premium), möjlighet att enkelt utgå från egna tidigare inköpslistor och beställningar.

Dela överbliven mat med app

Mobilappen Olio har nyss lanserats i Sverige och hoppas reducera matsvinnet genom att hitta mottagare av mat som annars skulle kastats bort.

Spara pengar när du handlar på nätet!

Genom att göra kloka val kan du spara både tid och pengar genom att handla din mat på nätet. Antalet aktörer som levererar matvaror online växer hela tiden.

Fler och fler handlar mat på nätet

Beställer du mat online? Du är inte ensam. På några år har andelen som beställer mat på nätet ökat enormt. Många upplever det som väldigt smidigt och tidseffektivt att kunna storhandla när helst på dygnet och få varorna levererade ända fram till dörren på valfri tidpunkt.

Stor ökning av svenskt i ICAs egna mejeriprodukter

ICA Sverige har tecknat nytt avtal för produktion av företagets egna mejeriprodukter som kraftigt ökar andelen svenska produkter i mejerihyllorna i ICA-butikerna.

Snart släpper Coop den smarta matkassen

Coop och Gastrofy har inlett ett samarbete för att ta fram en smart matkasse baserad på en intelligent inköpslista, som minimerar svinn. Med start efter sommaren kommer kunderna kunna skapa en egen matkasse utifrån Coops receptdatabas med över 6000 recept som alla är provlagade i Coops provkök.

ICA levererar maten ända in i kylskåpet

Nu lanseras ett pilotprojekt där ICA, PostNord och Glue utvecklar framtidens sätt att handla mat på nätet. Med ett digitalt lås installerat på dörren kan kunden få sin mat levererad ända in i bostaden och uppackad i kylskåpet även om kunden inte är hemma.

Mat.se börjar med leverans samma dag

Nu erbjuder Mat.se leverans samma dag i samtliga regioner; Stockholm, Göteborg och västra Skåne. Beställningar som läggs vardagar senast kl 13.00 levereras från kl 16.

MatHem-kunder köper mest ekologiskt

MatHemkunderna är bäst i Sverige på att handla ekologiskt. Under 2015 passerades 25 procents andel för ekologiska varor. Det är avsevärt större andel än livsmedelskedjorna.

Mat.se utmanar dagligvaruhandeln med färskare färskvaror

Mat.se börjar visa antalet hållbarhetsdagar på färskvaror. Som enda butiken i Sverige ser kunden också antal hållbarhetsdagar i snitt per utlevererad färskvara. Håller inte Mat.se minsta antalet hållbarhetsdagar behöver kunden inte betala för varan.