En viktig kompentent för att hantera, kontrollera och optimera de olika flödena inom branschen är ett effektivt affärssystem inom livsmedelsindustrin och dagligvaruhandel. Det förkortas ERP, vilket står för Enterprise Resource Planning.
Marknaden har de senaste åren digitaliserats, kundernas krav förändrats och konkurrensen ställer krav på tidseffektiva arbetsprocesser. Ett effektivt ERP-system ökar tillgängligheten och automatiserar administrativa arbetsuppgifter, vilket stärker företaget och ökar kundnöjdheten.
Genom att samla all lagerinformation i ett enda system får ni en hundraprocentig överblick över lagret i realtid. Ni kan spåra in och utgående varor, optimera lagret efter försäljningen och automatisera beställningar för att undvika brist eller överlager.
När ni blir mer digitala kan ni även effektivisera inköpsprocessen, ni får bättre kontroll över era utgifter och kan skapa en bättre relation till leverantörer. Ni slipper många manuella uppgifter som beställning av livsmedel och fakturera grossister, då sparar ni både tid och pengar.
När systemet samlar alla information kan du effektivisera alla processer inom arbetet. När du har total insyn i verksamheten kan du ge kunderna snabbare och bättre service som att köpa in rätt produkter, hantera bäst före datum och spåra livsmedel.
Att välja rätt affärssystem för livsmedelsindustrin och detaljvaruhandeln är ett viktigt beslut. Det kan ha en stor påverkan för hur er verksamhet presterar inom effektivitet, produktivitet och lönsamhet. Tänk på vilka behov och krav ni har innan ni fattar ett beslut för vilken typ av ERP ni väljer.
Välj ett ERP-system som kan integreras med andra, redan befintliga system, som CMS, CRM och lönehantering. Genom att samla all information på ett ställe undviker ni dubbelarbete och säkerställer att systemen arbetar effektivt tillsammans.
Se till att systemet kan hantera all nödvändig bokföring och uppfyller alla lagkrav som finns. Systemet ska behandla fakturering, redovisning, skatterapportering och betalningar via olika lösningar. Det finns ERP som även erbjuder mer avancerade funktioner som budgetering och prognostisering.
Om du är verksam inom livsmedelsindustrin och detaljhandeln behöver du ett affärssystem som är speciellt utformat för att möta branschens krav. Det omfattar spårbarhet av livsmedel, hantering av utgångsdatum och HACCP-efterlevnad, vilket är en metod för att identifiera, bedöma och hantera risker för livsmedel.