matpriser.nu

Laga asiatisk mat – så lyckas du
Hem > Artiklar

Laga asiatisk mat – så lyckas du

Är du sugen på att lära dig laga asiatisk mat? Här kan du hitta ingredienser och recept för att inspireras av det asiatiska köket och lyckas med din matlagning! Det asiatiska köket är oerhört spännande, med många intressanta smaker och det behöver inte vara så svårt att laga asiatisk mat hemma, så länge man har de rätta ingredienserna att jobba med.

Hitta bra, asiatiska livsmedel online

Oavsett vilken typ av mat det handlar om, inte minst asiatisk mat, har livsmedel såsom kryddor, grönsaker och rotfrukter en avgörande roll för hur slutresultatet ska bli. Med rätt råvaror kan de enklaste av rätter bjuda på smakupplevelser utöver det vanliga. Några viktiga detaljer är att välja ut sina livsmedel med omsorg, använda rätt råvaror och bara välja livsmedel av hög kvalitet. Pongmarket.se har asiatiska livsmedel online, av hög kvalitet och till bra priser. Hos dem hittar du ett generöst sortiment som bjuder på mat från många delar av det asiatiska köket – från Thailand och Vietnam, till Japan och Kina.

Vanliga asiatiska livsmedel

  • Alger
  • Fisk
  • Kyckling
  • Nudlar
  • Nötkött
  • Panko
  • Ris
  • Skaldjur
  • Sojabönor
  • Tofu

Typiska asiatiska kryddor

  • Chilipeppar
  • Citron
  • Citrongräs
  • Curry
  • Ingefära
  • Koriander
  • Lime
  • Nejlika
  • Soja
  • Thaibasilika

Vanliga asiatiska tillbehör

  • Chilimajonnäs
  • Chilipicklad gurka
  • Jordnötssås
  • Nudelsallad
  • Sötsur sås
  • Yoghurtsås med koriander

Asiatiska recept och inspiration

Är du sugen på att laga asiatisk mat, men vet inte riktigt vad du ska laga? Vi kan tipsa om flera goda asiatiska recept från pongmarket.se. I deras receptbank hittar du goda och enkla asiatiska recept från samtliga delar av det asiatiska köket. För mer inspiration inom den asiatiska matkulturen kan vi också tipsa om att köpa hem en receptbok. Det finns många bra asiatiska kokböcker, som exempelvis Asiatisk mat: enkelt & gott för alla, av Maria Zihammou, finns att köpa från exempelvis bokus.com.

Dumplings

Dumplings, eller så kallade degknyten, är ett klassiskt exempel på asiatisk mat där en fyllning viras in i ett degknyte. Dumplings är en tacksam maträtt på många sätt. Den är enkel att tillaga och kan varieras i oändlighet – välj mellan att laga dumplings med kött, fisk eller skaldjur, veganska eller vegetariska dumplings, eller någon annan fyllning du tycker om. Till exempel Pong Market har flera goda recept på dumplings att inspireras av, oavsett om du föredrar veganska/vegetariska dumplings eller dumplings med fisk- eller köttfyllning.

Asiatiska nudlar

Asiatiska nudlar är en riktig klassiker i det asiatiska köket, och kan ätas till det mesta och i de flesta variationer. Oavsett om du väljer att laga nudelsoppa eller ramen, där nudlarna får en slags huvudroll i maträtten, eller kanske en god asiatisk gryta där nudlarna blir mer som ett tillbehör, har du många valmöjligheter. Asiatiska nudlar från Pong Market finns i de flesta variationer, allt från snabbnudlar till nudlar av olika bas, såsom; risnudlar, glasnudlar, potatisnudlar, äggnudlar och så vidare.

Hot pot

Hot pot är en populär asiatisk maträtt som påminner om schweiziska fonduen. Buljong kokas upp i en het gryta där man doppar olika råvaror som äts ihop med en god dipp. Att göra hot pot hemma är inte alls speciellt svårt och det är en maträtt som kan varieras i oändlighet. Du doppar och fiskar upp valfria produkter – allt från kött, fisk och skaldjur, till grönsaker och nudlar. På Pong Market hittar du allt du behöver för att laga hot pot hemma, de har såväl utrustning som livsmedel i sitt sortiment.

Fried rice

Fried rice är en klassiker och ibland lite underskattat. Får du rester över och inte vet vad du ska göra med riset från gårdagens middag? Släng ihop en fried rice! Det bästa med fried rice är att du kan blanda i princip vad som helst, och det kommer ändå bli jättegott! Vår favorit innehåller ris, majs, ärtor, morötter och lök. Ät riset som det är eller servera som tillbehör! Hitta inspiration till ditt fried rice på till exempel therecipecritic.com.

Vanliga frågor om asiatisk mat

Här svarar vi på vanliga frågor med koppling till det asiatiska köket; allt från vilket ris man ska använda, till vad man ska dricka till den asiatiska maten. Läs mer här!

Vilket ris till asiatisk mat?

Det finns väldigt många rissorter och det kan vara svårt att veta vilket ris som passar till vilken rätt. Här har vi samlat några av de vanligaste rissorterna. Vill du läsa på ytterligare kan du göra det på till exempel godare.se.

  • Basmatiris är ett långkornigt, smalt ris som inte klibbar ihop sig vid kokning. Riskornen blir längre vid kokning och passar bra till alla typer av rätter, speciellt orientaliska maträtter (kyckling, grönsaker, sås och så vidare). Läs mer om orientalisk mat på bakal.se.
  • Jasminris är ett långkornigt thailändskt matris. Det klibbar vid kokning och passar därför perfekt till asiatisk mat som ska ätas med pinnar.
  • Sushiris är ett japanskt rundkornigt ris. Det klibbar ihop sig och används till sushi eller pokébowls.

Vad dricker man till asiatisk mat?

Öl brukar passa väldigt bra till stark mat. En frisk, ljus veteöl slår sällan fel. Är det alkoholfritt som gäller, så passar mjölk väldigt bra till stark mat, men det kanske inte känns så festligt på en fredagskväll. En alkoholfri Riesling, som exempelvis Eins Zwei Zero, behöver inte vara fel heller. När det kommer till vilket vin man ska ha till asiatisk mat, kan du läsa mer nedan.

Vilket vin till asiatisk mat?

  • Vitt vin: Fruktiga, aromatiska torra och halvtorra viner är ett säkert kort till asiatisk mat. Den här typen av vin lyfter fram sötman i maten och balanserar upp hettan. Riesling är ofta ett säkert kort till stark mat. Ju starkare maten är, desto sötare ska vinet vara, då ett vin som upplevs alkoholstarkt (eldigt) har en tendens att förstärka hettan i maten.
  • Rött vin: Föredrar du rött vin, ska du satsa på ett vin med låg till medel strävhet, eftersom röda viner oftast är mer alkoholstarka jämfört med vita viner, vilket kan leda till en bitterhet i maten. Testa till exempel Barbera eller Zinfandel, som bidrar med kontrast och balans till stark mat.