matpriser.nu

Välj ekologiska bananer!
Hem > Artiklar

Välj ekologiska bananer!

Inlägget innehåller en annonslänk för Mat.se

Visste du att bananer är ett av de mest besprutade livsmedel tillsammans med t.ex. vindruvor? På bananodlingar används det bekämpningsmedel som både är farliga för de som odlar bananerna såväl för den som äter bananerna. (Naturskyddsföreningen)

Därför rekommenderar Matpriser att välja ekologiska bananer både för din och odlarnas skull.

I de flesta mataffärer finns numera ekologiska bananer, med andra ord är det enkelt att välja rätt alternativ. I våran jämförelse har vi valt att jämföra ekologiska bananer, vilket innebär att samtliga handlare i jämförelsen erbjuder just det. Dessutom har Mat.se och Hemköp valt att inte erbjuda annat än ekologiska bananer. Det vi vill ge en extra tumme upp för! Varje steg är i rätt riktning.

Hur kan jag förlänga bananernas livslängd hemma?

När du väl köpt dina bananer kanske du märkt att de ekologiska bananerna ibland kan bli snabbare bruna. För att undvika att bananerna blir dåliga innan de äts rekommenderar vi att:

– Förvara rätt! För att dina bananer ska hålla sig fräscha så länge som möjligt rekommenderar vi att förvara bananerna svalt eller i rumstemperatur. Gärna i en korg eller på en tallrik men inte i plastpåse. Tänk på att bananerna kan påverka andra frukter och deras mognad. Även t.ex. avokado blir snabbare mogen om den ligger nära bananer.

– Rädda mogna bananer! Börjar bananerna bli bruna och hängiga? Då lönar det sig att skiva upp dem och frysa ner i burkar, för att ta upp i framtiden när du till exempel vill göra smoothie eller bananglass. Eller varför inte mixa ner dem i en smoothie eller i pannkakor. Att slänga bruna bananer är med andra ord väldigt onödigt!