matpriser.nu

Recept på lyxiga våfflor
Hem > Artiklar

Recept på lyxiga våfflor

Våfflor är en fantastisk rätt som passar lika bra till frukost som lunch eller middag. Tillbehören går att variera enligt egen smak och tillfälle. Våfflor kan både göras som en salt förrätt eller som en dessert men varför inte även som mellanmål. Endast fantasin sätter gränser. Nedan hittar du vårt favoritrecept.

Recept på enkel våffelsmet

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vatten
  • 3 ägg
  • 75 g smält smör
  • Lite salt och socker

 

Gör såhär:

 

1. Smält smöret på medelstark värme.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Dra undan kastrullen från plattan när smöret smält. Låt svalna.

3. Tillsätt ägg och vatten samt det avsvalnade smöret. Blanda till en jämn smet.

4. Värm upp ett våffeljärn och pensla med olja eller smör. Grädda våfflorna så de får en fin färg på båda sidor. Servera!

Tips! Gör smeten i förväg och förvara i kylen. Är det fler än du som ska äta rekommenderas ett dubbelt våffeljärn.

Våfflor på flera sätt

Till frukost passar våfflor riktigt bra tillsammans med kvarg och färska bär. Blåbär, hallon och skivade bananer är en perfekt kombination. Om du inte har tillgång till färska bär så går frysta lika bra.Var dock noga med att koka upp bären om du använder dig av bär som inte är från Norden.

Våfflor med sylt och grädde är däremot den perfekta avslutningen på en lite lättare lunch. Våffelsmeten kan tillredas på förhand så går det snabbare med tillagningen efter lunchen.

Om du är ute efter en saltig förrätt så rekommenderar vi att toppa våfflan med gräddfil, hackad lök och löjrom. Våfflorna kan då med fördel gräddas en stund innan så de hinner svalna innan du lägger på toppingen. Vill du göra våfflan extra lyxig så kan du tillsätta några handskalade räkor på toppen.

Lycka till och smaklig måltid!