matpriser.nu

Välj ekologisk och KRAV-märkt potatis!
Hem > Artiklar

Välj ekologisk och KRAV-märkt potatis!

Att handla närproducerat har till vår glädje blivit allt vanligare, men ännu köper många importerad potatis istället för potatis som odlats på en närliggande åker. Något som däremot inte lyfts upp så mycket är hur viktigt det är att också köpa ekologisk potatis. Varför det rekommenderas att köpa ekologiskt ska vi berätta mer om i dag. Dessutom reder vi ut om potatisen bara är en bra kolhydratkälla eller om den innehåller något annat nyttigt också?

Varför ska du välja ekologisk och KRAV-märkt potatis?

Visste du att i dagsläget finns det bekämpningsmedel i nästan alla vatten i Sverige? Till och med i regnet som faller ner på oss. Hur galet är inte det? Genom att välja ekologiska varor kan vi minska mängden bekämpningsmedel.

Potatis råkar vara en av de livsmedel som besprutas mycket, vilket är en ännu större orsak till att välja ekologiskt. En vanlig potatis kan besprutas ca. 7-8 gånger per säsong för att bekämpa bladmögel, ogräs mm. De kemiska bekämpningsmedlen som inte används vid ekologisk och KRAV-märkt odling är extremt skadliga för miljön. Bönder som odlar KRAV-märkt använder inte sådana medel, utan istället naturligare alternativ som inte skadar miljön eller dig.

Genom att välja ekologiskt och KRAV-märkt potatis bidrar du både till en mer välmående miljö, friskare vatten och förbättrade livsvillkor för bland annat pollinerare och fåglar samt till att du får i dig mindre kemiska bekämpningsmedel. Win-win för samtliga inblandade med andra ord!

Inte bara ett miljövänligare alternativ utan även rik på vitaminer

Många tror att potatis är ett dåligt livsmedel, och väljer därför hellre alternativ som ris. Så är inte fallet, tvärtom är svensk ekologiskt potatis betydligt bättre näringsmässigt än ris. För att inte prata om hur mycket bättre det är för miljön.

Förutom att potatis är en bra kolhydratskälla innehåller den även vitaminer som C-vitamin och vitamin B6. Dessutom innehåller potatis också kalium. Tänk på att koka potatisen med locket på för att bevara alla nyttiga vitaminer!

Behöver du tips på matrecept som innehåller potatis? Då vill vi tipsa om den här härliga potatissalladen med sparris och fetaost samt ett recept på rostad färskpotatis med örtolja.

Källor: Naturskyddsföreningen & Livsmedelsverket